sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Lady plays the blues - ja minä kans


Creation is Messy on vähentänyt viime aikoina peruslasiensa valikoimaa, ilmeisestikin päällekkäisyyksien vuoksi ja siksi, että he yrittävät saada värjäyserät mahdollisimman identtisiksi, siinä kuitenkaan aina onnistumatta. Tämähän siis on hyvin yleistä lasien kanssa, jossa erityisesti muutamien sävyjen erät poikkeavat toisistaan huomattavasti enemmän kuin vaikkapa neulelankojen värit. Kääntöpuolena CIM valmistaa paljon ns. Limited Runeja, eli lasieriä, joitten värit poikkeavat vähän tai paljon perusväreistä, mutta joita he ilmeisesti evät ole saaneet tehtaallaan toistettua.
Tilasin tässä jokin aika sitten lasia ja mukaan ostoskoriin tipahti myös muutama CiM:n Limited Run. Minulla on nyt lamppulasitarvikkeet pitkästä aikaa kotona ja testailin eilen CiM:n läpikuultavia sinisiä, sekä perusvärejä että noita satunnaiseriä. Tässä lasit ovat yhteiskuvassa. Alarivissä on kunkin yhdeksän lasin testihelmet, alinna helmi pelkästä kyseisestä lasista, keskellä lasi päällystettynä kirkkaalla ja ylimpänä lasi valkoisen päällä. Toisissa metallitikuissa olevat helmet ovat niitä minun tyypillisiä testihelmiä, joita teen, kun haluan tietää, kuinka värikäs jokin läpikuultava lasi on ohuenohuena kerroksena.



Lasit ovat vasemmalta oikealle: Ink Blot LR 511510, Night Sky LR 511515, Sapphire 511543, Caribbean LR 511501, Neon Blue LR 511524, Azure 511500, Pulsar 511563, Trade Winds LR 511523, Leaky Pen 511508.

Tässä alustavassa testissä tein siis vain nämä perustestit, joitten tuloksia voi tiirailla yllä olevasta kuvasta. Kuten aina, kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa, joten vaikka yritin kuvaa fiksata mahdollisimman totuudelliseksi, sävyt ovat hakeutuneet hieman kauemmas toisistaan kuin mitä ne ovat todellisuudessa. Ainakin minun näytölläni. Kylmemmän, indigoon taittuvan pään lasit näyttävät todellista harmaammilta. Tosin esimerkiksi Sapphire näyttää kädessäkin tuossa nipussa harmaammalta kuin mitä se yksin on. Johtunee Neon Bluen ja turkoosiin taittuvien sinisten intensiivisestä ja kirkkaasta väristä. Parhaiten värit tulevat oikeuksiin kummankin ääripään laseissa, jotka ovat puikkona lähes mustia sekä intensiivisessä Neon Bluessa ja Azuressa. Aion tehdä jatkotestejä, joissa testailen pienempää määrää lähekkäisiä värisävyjä ja vertaan niitä Effetren lähisävyihin.
Mikäli jokin yllä olevista laseista sattui miellyttämään ja se on LR, Limited Run, niin valitettavasti en voi taata sen saatavuutta enää. Huomasin lasien numeroita etsiskellessäni, että ainakin pari niistä oli CiM:n sivuilla merkitty loppuunmyydyiksi. Jossakin vaiheessa niitä saattaa taas ilmaantua, kun lasintekijöille sattuu onnekas päivä, mutta kuten muranolaiset pitkän linjana lasintekijät sanovat, joskus oikean värin saaminen lasiin vaatii lasin kemian hallitsemisen lisäksi myös onnea ja sitä että tähdet ovat oikeassa asennossa ja tuuli puhaltaa suosiollisesta suunnasta.


Pari kuvaa, joissa olevissa helmissä olen käyttänyt ohueksi vetämieni lasitikkujen jämiä. Pitkulaiset helmet ovat saaneet inspiraationsa Soda Lime Timesin maalikuun numerosta, jonka teemana ovat juuri pitkät kapeat helmet. Siksakeissa on käytetty muistaakseni Neon Blueta ja Trade Windsiä, joitten huomasin jo tekovaiheessa olevan intensiivisempää osastoa testilaseista.


2 kommenttia:

  1. Oi, nuo alimmat ovat minun harjoituslistallani,sillä rakastan tuota kolmiokuviota,mutta en saa aikaiseksi vielä noin kauniita.

    VastaaPoista
  2. Ihana, että joku selvittelee näitä värejä ja kommentoi suomeksi. Tällaisella keskinkertaisella englannintaidolla varustettu henkilö kuin minä, olen väliin ihan tuskastunut yrittäessäni selvittää näitä asioita netistä. Nytkin pitäisi laseja tilata ja taas pähkäilen. Kiitos sinulle.

    VastaaPoista