lauantai 24. huhtikuuta 2010

Lasia ja tuhkaa

Lasi on ehkä vanhin ihmisen keinotekoisesti valmistama materiaali, jollaista ei luonnosta löydy. Kvartsihiekasta, kalkkikivestä ja soodasta tai potaskasta syntyy sopivissa (tarpeeksi kuumissa siis) olosuhteissa uutta materiaalia, jonka olemus poikkeaa useimmista muista aineista olemalla kiinteänä niin sanottua amorfista ainetta. Useimmat muut aineet ovat kiinteinä kiteisiä.

No niin. Kivilaji nimeltä obsidiaani on tavallaan tulivuoren tekemää lasia ja sitä on ollut olemassa hyvinkin kauemmin kuin ihmisen valmistamaa lasia. Sitä syntyy, kun laava jäähtyy niin nopeasti, ettei se ennätä kivettyä. Täysin samanlaista obsidiaani eli vulkaaninen lasi ei kuitenkaan ihmisen tekemän lasin kanssa ole, kuten ei myöskään tulivuoren ilmakehään mahdollisesti tuprauttelema lasimainen tuhka. Lentokoneen ikkunaa on turha aukaista näinäkään päivinä siinä toivossa, että saisi kauhottua kupillisen ilmaista frittiä lasihelmiä varten.

Englantilaisessa Towcesterin pikkukaupungissa (Northamptonin ja autokilpailuista tutun Silverstonen lähellä) sijaitsevan hevoskilpailukeskuksen tiloissa järjetetään keväisin huhtikuun puolen välin tienoossa Flame Off! -tapahtuma, joka kerää kokoon lamppulasi- ja helmihörhöjä Isosta-Britanniasta ja muualtakin Euroopasta. Tänä vuonne matkasin sinne myös minä helmiystäväni kanssa. Tapahtuma pidettiin perjantaina ja lauantaina 16.-17.4. mutta nämä tytöt päättivät vähän humputella Lontoon raitilla ja saapuivat saarivaltakuntaan jo keskiviikkona. Perille päästyämme ja pitkin matkaa myöhemmin oli kaikenlaista hauskuutta ja kommellusta, joista osa tuntui hieman isommiltakin. Ne jätti kuitenkin aika nopeasti varjoonsa tuhkapilvi, jota ei aurinkoiselta kevättaivaalta edes havainnut. Torstaina alkoi shoppaajien puhelimiin tipahdella tekstiviestejä tyyliin "mitenkäs meinasitte kotiin palata".

Kuultuamme uutiset Islannista aloimme miettiä sitä itsekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti